Logo Pic
annyi amennyi 2024. május 08.

Kértem, megkaptam – Wanbo Mozart1 Pro projektor teszt

A Wanbo FHD csúcsprojektora, a Mozart1 Pro e teszt alanya.

wanbo-mozart1-pro-22.jpg


Nézd meg videós bemutatómat is, ha tetszett iratkozz is fel csatornámra!

 


 

Bevezető

Ezt a cikket egy kis anekdotával kezdem, mert a Mozart1-nek érdekes története van nálam. Kezdjük azzal, hogy az előd, a Mozart1 elsőként hozzám érkezett meg az országba, azután a forgalmazó elfelejtett szólni, hogy aktiválhatom a cikket, így a nagyobb oldalak közül nálam jelent meg utoljára a teszt. Mondjuk legalább videót is csináltam hozzá.

wanbo-mozart1-pro-12.jpg

A történet nem itt lesz érdekes, a fura része ott kezdődik, hogy megkértem a forgalmazót hozzon már össze a gyártóval, mert lenne egy fontos kérdésem. Nos, a kérdést feltehettem, így hangzott: Miért ne készít a Wanbo Widevine L1 tanúsítvánnyal rendelkező projektorokat? (itt, zárójelben jegyzem meg, hogy a Wanbo TT kapott L1 tanúsítványt, viszont cserében Linux futott rajta, ami azt jelentette, hogy szinte nulla applikáció volt elérhető hozzá)

A válasz az volt, hogy azért, mert a Wanbo-nál azt vallják, hogy sokkal jobb egy régi, 9-es verziójú Android és a teljes Play Store támogatás, mert így a user bármilyen Androidos appot letölthet és telepíthet a projektorra.

wanbo-mozart1-pro-11.jpg

Erre megkérdeztem, hogy nem vajon mi lenne a jobb választás egy projektor esetén, ha minden vackot fel lehetne rá telepíteni, vagy az, ha a streaming szolgáltatók műsorait FHD felbontásban élvezhetnénk? (ismét zárójelben, az L1 tanúsítvány nélkül ugyanis csak SD felbontásban nézhetjük a filmeket, hiába tud FHD felbontást a projektor).

Mondtam nekik, hogy véleményem szerint, ez egy projektor, nem egy telefon. Nem fogok rá minden hülyeséget telepíteni, ellenben szeretnék rajta jó minőségben filmeket nézni, és ha szerintük ez ésszerűtlen, akkor felteszem a kezem.

wanbo-mozart1-pro-9.jpg

Erre a válasz: oké, ezen gondolkozunk!

És idén megérkezett a Wanbo Mozart1 Pro, sőt a DaVinci is, a legújabb gépük, és láss csodát, mind a kettőn Android TV rendszer fut, és mind a kettő rendelkezik Widevine L1 tanúsítvánnyal. Nem állítom, hogy ez csak nekem köszönhető, de talán az én véleményem is nyomott a latban egy keveset, szóval ezt valahol kicsit a saját sikeremnek élem meg.


 

Specifikáció

Azt már most, a cikk elején jó ha megtudjátok, hogy a Wanbo Mozart1 és a Wanbo Mozart1 Pro szinte teljesen megegyezik, így a képességeket az előző cikkből át is emelhetem. Van néhány eltérés, de ezekre külön ki fogok térni!

wanbo-mozart1-pro-1.jpg

A Mozart1 Pro – karöltve a Mozart1-gyel- az eddigi legnagyobb, de nem a legnehezebb projektor a Wanbo-tól. A külső mérete 176 x 209 x 223 mm, a pontos tömege 3,3 kiló. A Mozart1 ennél 20 dekával nehezebb, aminek az oka, hogy abban még belső tápegységet kaptunk, míg a Pro verzió tápja már külső, így a gép könnyebb lett valamicskét.

A projektor elméletben a sötétkék szín mellett fehérben is kapható, ezt még egyetlen áruházban sem láttam eddig. Ami érdekes, hogy a Pro nélküli verzió is kapható elméletben sötétkékben, de abból meg csak fehéret lehet kapni.

wanbo-mozart1-pro-3.jpg

A gép, ahogy minden Wanbo teljesen zárt vetítési rendszerrel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy nem juthat be por a rendszerbe, a lencséket belülről nem kell takarítani. Ha már lencse. Minden Wanbo projektorra jellemző az is, hogy csak üveg lencséket használnak. Ez jó, mert nem eszi meg az UV és nem deformálódnak el a melegtől. A Mozart1 Pro-ban 5 tagú lencserendszer dolgozik.

wanbo-mozart1-pro-7.jpg

A vetítés amúgy LCD panelen keresztül történik, aminek a valós, tehát natív felbontása FHD, vagyis 1920 x 1080 pixel, de megeszi a 2K és 4K tartalmakat is. A világítás LED-es, a gyártó szerint ennek élettartama 30 000 óra (a Mozart1-nél „csak” 20 000 óra volt megadva, tehát ez is változott). a fényáram nagysága 900 ANSI, a kontrasztarány 3000:1-hez. A vetített kép oldalaránya lehet 4:3-as vagy 16:9-es. A vetítési távolság 1,5- és 4 méter között változhat, a kép átlója pedig a távolság függvényében 55- és 120 col közötti. A kép minőségét tovább tökéletesíti a DCI-P3 színtér 90%-os lefedettsége és a HDR10 támogatása.

A vetítési rendszert a Wanbo PixelPro elnevezéssel illeti, ez a Mozart1 esetén a PixelPro 5.0 verziónál tart. Megjegyzem én talán a 4.0-nál kapcsolódtam be a történetbe, az is volt már vagy 2 éve, ugyanis a 3.0-nál jelent meg egyáltalán az LCD vetítés. A 4.0 és az 5.0 között a különbséget az jelenti, hogy előbbihez azt írják Full closed optical machine (Teljesen zárt optikai rendszer), míg utóbbihoz azt, hogy Innovatív full closed optical machine (Innovatív teljesen zárt optikai rendszer. Vagyis kb. semmi változás, ami nem baj, a 4.0 is tökéletes volt.

A képességek között említést érdemel még az Android 9 operációsrendszer, a 2 GB rendszermemória és a 16 GB-os háttértár, a Wi-Fi5, a Bluetooth 5.0, valamint a 2 x 8 wattos aktív hangsugárzó, és az ezek levegőjével mozgatott mélynyomó.

Itt kell beszúrnom, hogy érdekes módon a Wanbo Mozart1 esetén még 32 GB háttértárat és WiFi6-ot kaptunk. A háttértár még magyarázható azzal, hogy az Android TV-re jó eséllyel kevesebb vackot telepítünk, mint a sima Androidra, de a WiFi6 cseréje WiFi5-re érthetetlen. Nem mintha a használat közben ennek bármi jelentősége lett volna. Az egyetlen tippem a spórolás, mert az Android TV és a Widevine L1 kicsit meglökhette az árat.

Ezt gyorsan ledaráltuk, de próbáljuk is meg értelmezni, mert van mit!

A zárt vetítési rendszer lényegében a kezdetektől, az első Wanbo projektoroktól adott volt, de a 900 ANSI fényáram az előd (Mozart1) kiadásakor a csúcsnak számított. Ahogy feljebb írtam, a csomagnak a gyártó adott egy hangzatos nevet, ami PixelPro 5.0 lett a lényeg azonban nem a név, hanem a vetítés minősége, az meg hibátlan.

A végére még 3 érdekesség. Az egyik, hogy a fókusz automata. A másik, hogy a trapézkorrekció beállítása is automata, a harmadik, hogy van beépített akadályelkerülés, a negyedik, hogy van automata vászonra méretezés is.

wanbo-mozart1-pro-10.jpg

Erről az akadálykerülésről szólni kell, mert az első két képesség már elérhető volt pl. a Wanbo TT-ben is, de ez az akadályizé tök új. Szóval, arról van itt szó, hogy ha a vetítés útjába kerül valami akadály, ami árnyékot vet a képre, vagy van egy tárgy felakasztva a falra, akkor a projektor megpróbálja úgy módosítani a kép méretét, hogy a zavaró tárgy kikerüljön a képből. Jól hangzik!

Lássuk milyen lett a vetítő!


 

Külső

Aki látott már Wanbo projektort, azt nem fogja meglepni a forma. A régebbi gépek is hasonlóan néztek ki, a dizájn nekem nagyon bejön (bejött eddig is), igaz a szemnek kellemes forma és anyagok az életben kicsit macerásak. Főleg az előlapi fényes felület az, ami igazi ujjlenyomatmágnes, szóval ezt ne fogdosd!

wanbo-mozart1-pro-6.jpg

Nekem nagyon tetszik, hogy az eddigi lyukacsos hangszórórácsot felváltotta ez a képeken is látható sávozott megoldás, kimondottan egyedi, már-már művészi a hatás. A dizájnernek jár érte egy pacsi! A gép alja, teteje, hátulja nem különösebben érdekes, hátul a megszokott helyen a megszokott csatlakozókat találjuk, vagyis van egy USB A, egy HDMI és egy fejhallgató aljzat.

Itt is felfedezhetünk a Wanbo Mozart1-hez képest egy kis visszalépést, mert azon kettő- ezen meg egy USB van. Az ok egyszerű, a külső tápegység csatlakozója elfoglalja a helyet, fizikailag nem fért el a második USB.

Ennél sokkal érdekesebb a gép (szemből nézve) jobb (egyben jobbik) oldala, ahol egy elég szokatlan dolgot, egy nagy hangszórót találunk. Na jó, igazából ez nem egy hangszóró, vagyis nem egy aktív hangszóró „csak” egy membrán, amit a gépbe épített két 8 wattos hangszóró által, a zárt belsőben megrezgetett levegő mozgat.

wanbo-mozart1-pro-14.jpg

Más szóval baloldalon egy passzív mélynyomót találunk, ami igen szokatlan megoldás egy projektor esetén.

Ami még említésre érdemes a külső kapcsán, hogy alul nem találunk szabvány menetet, amivel tripodra csavarozhatnánk (gyanítom a megnövekedett, nettó közel 4 kilós tömeg miatt), hanem egy kihajtható támasz van, amivel megemelhetjük a gép elejét.

wanbo-mozart1-pro-13.jpg

Ennek egyrészről örülök, mert eddig sem ártott volna hasonló a Wanbo projektorokra, de másrészről szomorú vagyok, mert egyszerű tripodról már nem tudok vetíteni, kell egy asztal vagy polc, amire a gépet teszem.

Az mondjuk szerencsés, hogy a gumitalpak alatt megtaláljuk a szabvány négypontos rögzítés meneteit, így legalább falikonzolra vagy plafon konzolra fel lehet szerelni.

wanbo-mozart1-pro-8.jpg

Nem szóltam még a távirányítótól, de igazán ebben sincs érdekes. Igaz, ne az eddig megszokott fehér Wanbo táv jár hozzá, hanem egy fekete, olyan, amivel eddig más Wanbo gépeknél nem találkozhattunk. Hibáját nem véltem felfedezni, előnye viszont van néhány.

wanbo-mozart1-pro-2.jpg

Az egyik, hogy kaptunk dedikált Netflix, Disney+, Amazon Prime és Youtube gombokat, vagyis ezt a négy alkalmazást egy gombnyomással indíthatjuk, nem kell a menüben lépkedni. A másik, hogy kaptunk egy külön gombot a képbeállításokhoz is, így ezt sem kell a menüből kurkászni, egy gombbal rögtön ott is vagyunk. Harmadik nincs.


 

Szoftver

Az a helyzet, hogy mindehol azt olvasom, hogy az Android Tv nem jó, fapados, lejárt lemez. Én pedig imádom. Hogy miért? Pont azért, mert fapados. Sehol egy felesleges menü, semmi cicoma. Arra lett kitalálva, hogy a lehető leggyorsabban megtaláljam a nekem tetsző streaming appot és elindítsam. Látom az utoljára nézett (és félbehagyott) filmek listáját, azokhoz is egy gombnyomással vissza tudok ugrani. Látom egy listában az ajánlott újdonságokat. Mi kell ennél több? Nekem semmi!

wanbo-mozart1-pro-19.jpg

Örvendetes, hogy a Widevine L1 tanúsítvány mellé természetesen megkapjuk a teljes elérhető Google ökoszisztémát is. Az Android TV-re ugyanakkor kevesebb app érhető el, mint a normál Androidra, de a fontosak, amik a filmekhez kellenek ott vannak vagy telepíthetőek. A VLC mint médiaplayer a legjobb, de telepíthetünk Kodi-t is, azon keresztül meg elérjük a Sport4-et is, szóval a Mozart1 Pro jó lesz a foci EB meccseinek nézéséhez is.

wanbo-mozart1-pro-20.jpg

Ki kell emelnem még a Wanbo Mozart1 Pro beállítások menüjét, ami nem a szokványos Android TV beállításokon belül érhető el végre, hanem egy külön felületen. Ennek köszönhetően abszolút testre tudjuk szabni a képet és a hangot is. Ez sok projektorból hiányzik, itt megkapjuk!


 

A tapasztalatok

Kezdem az Ai támogatta dolgokkal. Nem tudom mennyiben van ebben mesterséges intelligencia, de ez most a hívószó, szóval, ha van, ha nincs, ennek szerepelnie kell a prospektusban. Na, de mik is azok a képességek, amik elvben mesterséges intelligenciával támogatottak?

wanbo-mozart1-pro-23.jpg

Van néhány automata funkció, mint az automata fókusz, az autópata trapézkorrekciós és az automata akadálykerülés. Ezek közül a Mozart1-ben a fókusz jó volt, a trapéz néha jó volt, az akadálykerülés meg nem működött. Ehhez képest a Pro verzióban a fókusz jó, a trapéz néha még rossz, az akadálykerülés pedig működik!

A fókuszon végre nem kellett kicsit sem után állítanom, szóval ez nálam tökéletesre vizsgázott. A trapézkorrekció meg van fejelve automatikus vászonra igazítással is, vagyis elvben a projektornak „látnia” kell a vásznat és a képet úgy kellene beállítani, hogy az tökéletesen kitöltse a vásznat. Nos, nagyjából 10-szer próbáltam ezt, ebből kétszer olyan frankó volt, hogy semmit nem kellett állítanom, a maradék nyolc esetben viszont nem lett tökéletes se a vászonra igazítás, se a trapéz. De nem volt vészes a dolog, egy kicsit kellett kézzel korrigálnom.

wanbo-mozart1-pro-15.jpg

Az akadálykerülés az, ami eddig egyetlen projektornál sem volt jó, de itt végre igen. A videóban meg is mutatom a többi funkcióval együtt, nézzétek meg!

Azt mondja a gyártó, hogy vannak automatikus képjavító funkciók, ezt se megerősíteni se megcáfolni nem tudom, mert kikapcsolni ezeket nem lehet, így nem tudom összehasonlítani sem, hogy milyen lenne, ha ezek nincsenek.

wanbo-mozart1-pro-18.jpg

A hibák itt véget is értek, most jöhetnek a jó dolgok, mert a Wanbo Mozart1 Pro, egy bitang jó vetítő lett! Az első olyan Wanbo, ami kis túlzással már képes lehet egy tévét is kiváltani. Legalábbis, ha elég sötét van a szobában. Természetesen a legjobb akkor, ha teljesen besötétítünk, de ezzel a projektorral már egy olcsó vászonnal és csak félig-meddig besötétítve is mozizhatunk, ha nem tudjuk másképp megoldani. 2024-ben mindenképpen szeretnék magam is egy drágább vásznat beszerezni, mert az újabb projektorok, ahogy a Mozart1 is, már megérdemelnék, hogy kicsit többet költsek erre is.

wanbo-mozart1-pro-4.jpg

Ennél a vetítőnél már nem gond, ha a filmbéli jelent az űrben vagy egy hajó alsó fedélzetén játszódik. Értsd a sötét részletek már nem tűnnek el! A kép élessége a technológiából adódóan nem tűéles a teljes felületen, de ez tényleg nem a Mozart1 és nem is a Wanbo hibája. Az LCD vetítőknél, ha nem középről vetítesz, akkor kép valamelyik része mindig kicsit elmosódottabb lesz, más részei meg élesebbek.

Azonban a Wanbo Mozart1 esetén még ez a technológiából adódó hiba sem szembetűnő, talán a nagyobb fényerő vagy a jobb LCD miatt, nem tudom.

Szóval a vetített kép színes, szagos a tökéleteset súrolja, már amennyire egy LCD+LED vetítő tökéletes tud lenni. Természetesen egy drága DLP vagy lézer projektorral még így sem tudja felvenni a versenyt, de amit kapunk bőven jó így is.

wanbo-mozart1-pro-17.jpg

Ami azonban nem csak súrolja a tökéleteset az a hang! A Mozart1 rászolgált a nevére. A filmek alatt egy kisebb soundbar teljesítményét kapjuk a 2 darab 8 wattos sugárzónak és a mélynyomónak köszönhetően. Vagyis, ha nincs külső hangrendszered akkor is élvezhető, mozihatású hangban lesz részed. De tovább megyek, még zene hallgatására is elmegy a szerkezet, néztem rajta koncertfilmet, tök jó volt az is!

wanbo-mozart1-pro-21.jpg

A hang kapcsán azt is fontos megemlíteni, hogy sok projektor esetén hivatkozhatunk arra, hogy nem is olyan hangos a hűtés, a filmek hangja képes elnyomni. Nos, a Wanbo Mozart1-nek ilyen kifogásra nincs szüksége, a hűtés hangja tényleg halk. Susogós ráadásul, nem változtatja a hangszínt, nem ugrál, le-fel a hangerő, szóval már akkor alig hallani, amikor a film még el sem kezdődött. Ha meg beindul az akció a mélynyomó abszolút átveszi az uralmat a szobában!


 

Konklúzió

A Wanbo Mozart1 esetén a tapasztalatok fejezetet így zártam:

„Vagyis összegezve, a vetítés minősége és a hang szempontjából a Mozart1 valóban tökéletes projektor lett. Megkockáztatom, hogy a kép minősége, hiába LCD csak már vetekszik némelyik DLP vetítő minőségével, csak azoknál kevesebbe kerül a cucc. Csak az a fránya szoftver…”

A Wanbo Mozart1 Pro esetén már nem panaszkodhatok a szoftverre sem. A gép, a vas maga adott volt, a Mozart1 szerintem az egyik, ha nem a legjobb Wanbo (fényerőben az X5 jobb kicsit), így nem csoda, hogy a Pro verzió is az. Megmaradtak a jó tulajdonságok, javítottak az automata beállításokon, végül, de nagyon nem utolsó sorban a szoftver lecserélték az Android TV-re, és megkaptuk a vágyva vágyott Widevine L1 minősítést is!

wanbo-mozart1-pro-5.jpg

Ismét idézek a Wanbo Mozart1 cikkből:

„A hardver szerintem már elég erős benne ahhoz, hogy egy Android TV elfusson rajta, szóval úgy érzem tényleg már csak az kéne, hogy a Widevine L1-et megkapjuk, és ha így lesz, akkor azt a gépet megveszem magamnak, és az lesz az én itthoni vetítőm. Már, amíg meg nem nyerem a lottót és veszek egy lézerprojektort.”

Talán értitek miért kellett ezt az idézetet bevágnom ide. Akkor azt mondtam, hogy ha lenne Widevine L1, ha lenne Android TV, akkor ezt a gépet megveszem magamnak. Jelentem, megvettem. Jelentem, jelenlegi elgondolásom szerint tényleg ez lesz a projektorom, amíg össze nem kuporgatom a pénzt egy jóval komolyabb szerkezetre. Mondjuk egy ultra rövid vetítési távolságú lézerprojektorra, és hozzá egy vászonra, ami önmagában kb. annyiba fog kerülni, mint a Wanbo Mozart1 Pro.

wanbo-mozart1-pro-16.jpg

Nagyjából ennyi, a végére az ár. Sajnos az Android TV és a Widevine L1 miatt -legalábbis gyanítom, hogy emiatt- a Mozart1 Pro drágább lett, mint a Mozart1. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kuponnal jelenleg 130 ezer forint feletti az ár. Ezzel együtt azt gondolom, hogy ezt a pénzt megéri, hiszen egy projektor nem egy két hétre szóló befektetés. Az biztos, hogy én már ezen fogom a nyári meccseket nézni, sőt, ha megérkezik streamingre a Dűne 2, akkor az is nagy vásznon, háromméteres képátlón lesz az igaz!

 

A projektort EU, vagyis egészen pontosan lengyel raktárból tudjátok megrendelni, ára a NNNWBMOZT1P kuponkóddal 138 300 forint az alábbi hivatkozásra kattintva:

 

Wanbo Mozart 1 Pro projektor

 

További projektor tesztek oldalunkon

Vissza a címlapra
Kipróbáltuk, hogy neked már ne kelljen!
Az Inda tesztelőblogján addig nyüstöljük a gépeket, míg ki nem derül róluk minden, ami jobb ha előbb derül ki. Mielőtt te megvennéd.
Legjobban pörgő posztok
Napi érdekes - 520
JTom • 8 nap
HIVATALOS: A Juventus menesztette Allegrit
Apuleius • 2 nap
A Salernitana elleni mérkőzés
Apuleius • 8 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 4 nap
Nagy barbecue szósz teszt
Linda Morvai • 9 nap
Cikkek a címlapról
Fedezd fel Wuppertalt a repülő vonattal
A németországi Wuppertal a világ első lebegő vasútjáról, a Schwebebahnról ismert, melyet gyakran "repülő vonatként" emlegetnek. Ez a nem mindennapi közlekedési eszköz nemcsak praktikus, de különleges látványosság is. Fedezd fel Wuppertalt és környékét ezzel a Balázs utazik kalauzzal.
Aki megszökött onnan, ahonnan senki sem tudott: az Alcatrazról
A történelem leghíresebb börtöne ma múzeum mégpedig a kaliforniai San Francisco közelében egy szigeten, melynek neve: Alactraz. A szó spanyol eredetű, jelentése Pelikán, lévén, hogy 1775-ben Juan Manuel de Ayala (spanyol hajós) ekkor lépett először európaiként a szigetre, ahol pelikánok tucatjait…
>