HTML

Vándorsün

A nyaralásaink útinaplója

Friss topikok

  • Sünmalac: @geegee: Ráth Végh István valamelyik könyvében olvastam, aki levéltárban gyűjtötte, az biztos, hog... (2023.06.09. 10:46) Törökország III - Égei tenger partvidéke
  • Androsz: Az legalább mellettük szól, hogy az a vonat nincs összefestékezve. Lehet, hogy ott levágják a kezé... (2023.05.20. 14:38) Egyiptom 2023 - 04 - Kairó körüli romok
  • Sünmalac: @Labasmaz: Hát nekem is sokkal szimpatikusabb volt az SSI tanfolyamunk például, de mit lehet csiná... (2016.11.02. 20:09) Mexikó XXI - Búvárkodás kezdőknek
  • Eddie: A pizza tapasztalatom szerint Velencében is ugyan olyan finom,mint bárhol Olaszhonban! A kis, eldu... (2016.04.13. 12:39) Olaszország 04 - Velence
  • frikazojd: Egyszer kerdeztem Ali haveromat, aki paki, hogy miert utalja az indiaiakat, mert igy kivulrol mind... (2013.04.24. 12:55) India IX - Amritsar

Linkblog

Kairo 2. kor

2009.12.28. 19:55 Sünmalac

Harmadik nap

Az elozo nap megalkudtunk 160 petakban egy egesz napos taxi berleseert cserebe, ami a Lonely Planet szerint a minimum tarifa, de a hostel gyanusan gyorsan beleegyezett, ugyhogy valoszinuleg olcsobban is meguszhattuk volna. Sebaj.

Egy teljesen korrekt Daewooban fuvarozott minket 8 oran at egy viszonylag korrekt uriember, termeszetesen biztonsagi ovek nelkul. A napi program Szakkara, Memphis es Dashur lett.

Szakkara az egyik legjobb ertek/ar aranyu hely eddig, helyes kis sirok, szepen festett belsovel, csak kozepesen idegesito arabok, akik probalnak radsozni mindent es egy-ket piramis. A legjobb szoveg eddig a "hello taxi" volt, egy tevekolcsonzotol. A Teti-piramis csak egy nagy homokkupac, alatta egy aknaval. Ezek elegge klausztofob helyek, NemSun kozepesen zart hely allo, de egeszen jol viselte. Amit a piramisok belsejerol tudni kell, hogy egy korulbelul egy-husz magas aknan kell leereszkedni 20-30 meteren at, lepcsok segitse nelkul. Ehelyett vasrudak szolgalnak tobb-kevesebb sikerrel letrafokkent.

Leereszkedesi strategiara ket kulonbozonk volt eddig: elore es hatra nezve. Egyik sem volt teljesen sikeres, egyiknel a fejet veri be az ember, masiknal a hatizsakjat. NemSunnek a hatrafele maszas jott be jobban, Sun gorilla uzemmodban kozlekedik, elorefele a karjaval lenditi le magat a ket korlatot fogva ket oldalon. A kovetkezo napon a piramismaszasokat brutalis izomlazzal fizettuk meg, minden felallas es leules egy hatalmas nyogessel kezdodott. De ennek ellenere jo moka.

Egyelore az osszes piramis belseje teljesen ures (Sun eddig 3-at latott, Teti piramisat, a Voros piramist, es Kefren piramisat). Csak a foldonkivuliek epithettek oket, ha en rakatnek magamnak ossze egy ekkora kupac kovet, en tuti rairnam a nevem vagy szaz meteres betukkel. Viszont belul sehol nincs egyetlen hieroglifa se. Semmi. Nada. Zilch.

Szakkarai jegy araban egy feltunoen kulturalt uj muzeum is benne van, tematikusan Imhotep kore epitve. Jopofan mutat be epiteszeti ujdonsagokat, a vilag elso boltivet es a vilag elso koplafonjat, valamint az elso ko oszlopot. (Mindegyik kirobbantva az eredeti helyerol, termeszetesen).

Szakkara utan Memphist latogattuk meg, ez a farao kori egyiptom egyik fovarosa (Thebaval valtogattak egymast rendszeresen). Mara semmi nem maradt belole, nehany szobor egy nyilt szini muzeum kozepen, koztuk II. Ramses korulbelul tiz meteres granitszornye. II. Ramses szeretett hatalmas szobrokat pakolni magarol mindenhova. Kivalo PR-osai voltak, az irtozatos katonai veresegeket tiszta gyozelemkent konyvelte el. A csatak eredmenyenek dinamikus ujraertelmezese amugy is jellemzo az egyiptomaiakra mind a mai napig, az egyiptomi-izraeli haborut, ami Kairo zsidok altali agyuzasaval, es a Sinai 2 even at tarto izraeli megszallasaval vegzodott sikerkent jelentettek le, es hatalams gyozelemkent.

A turaban meg Dashsur fert be, ahol a Voros piramis es a Tort piramis talalhato, de sajnos a Tort piramis felig beleesik egy katonai bazis teruletebe, tehat csak nezni lehet. Ez volt az, ahol gyakarolni kezdtek az epiteszek, es csunyan el is... mereteztek. Tul meredeken kezdtek el epiteni a falait, es feluton rajottek, hogy nem fogja elbirni a sulyt, ezert atepitettek kicsit laposabbra. A Voros piramis nem tudjuk miert Voros. Teljesen atlagos piramis szine van, a belseje valtozatossag kedveert ennek is kopar, de legalabb brutalis ammonia szaga van. Sun szerint valaki belepisilt az egyik sarokba, NemSun ketelkedik benne. Mindenesetre kijutas utan szukseg volt egy kis levegozesre. A piramisok ugyan messzirol bekesnek neznek ki, de brutalisan meredekek, bar a maya piramisokhoz kepest meg mindig teljesen bekesek.

Napkozben egy elozo este beszerzett eletmento elelmiszert majszoltunk, elore csomagolt eperlekvaros piskotatekercs volt. A kovetkezo nap vegeztuk ki, es a vesztartalek elelmiszer fogalma olyan sikeresnek bizonyult hogy potoltuk is rogton egy citrom kremessel. NemSun mar elore varja hogy kiprobalhassa (szarkazmus. Az epres is borzaszto volt, szaraz es iszonyu edes, de a sivatag kozepen az ember ne valogasson).

Delutan negykor jutottunk ebedhoz, az aldozat a gyros helybeli verzioja volt, shwarma neven fut es birkabol keszul. Tulajdonkeppen teljesen eheto. Vacsorara pedig ismet kusharit hoztunk a sarokrol, elozo korben se fosatott meg minket, es tulajdonkeppen finom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vandorsun.blog.hu/api/trackback/id/tr11629096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása